Vánoční betlémy

Tradice jesliček    České papírové betlémy    Zahraniční papírové betlémy    Autoři papírových betlémů    Kostelní betlémy    Venkovní betlémy    Z výstav betlémů  

titulek titulek

Zpět

Různé reklamní betlémy

Betlém cikorky Štefanka
Žitnou kávu a cikorku s názvem Štefanka Antonín Štefan z Vrdy Bučice u Čáslavi. Málo známá regionální kávovinová firma. Autor betlému je neznámy, stejně i rok vydání. Jedná se o reklamní betlém i když je reklama jen na reversu a daráčci nenesou Ježíškovi výrobky firmy.
Na zadní straně je nápis: Lahodnou chutí i barvou a výživností vyniká káva připravená z cikorky a žitné kávy Štefanky. Zkuste a budete překvapeni.

Betlém žitné kávy Žerotínka
Další betlém vydaný kávovinovou firmou, tentokrát na Moravě-Hané. Svědčí o tom nápis na zadní straně. Reklama opět není na darech přinášených Ježíškovi. Autor i rok vydání není znám. 1 list rozměru 24 x 34 cm.

Kulíkův chodský betlém
Reklamní betlém firmy Kulík, dovoz kávy a čaje z Praha 8. Autorem betlému je Jára Pok, rok není znám. V postávách tří králů lze poznat sv.Václava, Karla IV a Jiřího z Poděbrad. Jsou známy tři archy.

Krabičky Hellada
Betlém tvoří 8 krabiček na mýdlo Hellada. V případě Svaté rodiny jsou dvě krabičky nad sebou. Zadní strana krabiček hlásá: "HELLADA - nejjemnější draslo rostl. mýdlo. 1/10 kg - 90 hal." Na horní straně je znázorněno sestavení betlému, spodní strana oznamuje, že mýdlo "Dokonale myje, osvěžuje, pleti prospívá. Lékaři doporučované mýdlo ke koupání nemluv%nat a dětí." Obal je zákonem chráněn pro svou originalitu. Reklama není na čelní straně krabiček a kolednící nenesou žádné dárky. Betlém vytvořila Marie Fischerová-Kvěchová.

Betlém Práce
Betlém propagující věcné a praktické dárky byl otištěn v deníku České Slovo, jako soutěž o "krásné ceny". Svatá rodina je vyjádřena jako rodina pracující ve 30. letech. Betlém je z roku 1937. Každý z koledníků přináší jeden z praktických dárků, jejichž seznam je pak uveden v příloze.

Reklamní betlém
Kopie betlému, který vlastní rodina Součkova, kdysi provozující obchod se smíšeným zbožím v Praza-Nuslích. Děvče s kartou a medvěd dávají tušit, že se jedná o reklamní betlém.


Káva Štefanka Káva Štefanka Káva Žerotínka Káva Žerotínka Betlém Prace 1937 Betlém Prace 1937 Kulíkův betlém Kulíkův betlém
Káva Štefanka Káva Štefanka (Karas) Káva Žerotínka Káva Žerotínka (Karas) Betlém Prace 1937 Betlém Prace 1937 (Karas) Kulíkův betlém Kulíkův betlém (Karas)
Káva Štefanka-arch Káva Štefanka-arch Káva Žerotínka-arch Káva Žerotínka-arch Betlém Prace 1937-arch Betlém Prace 1937-arch Kuklíkův betlém-arch Kuklíkův betlém-revers
Káva Štefanka-arch Káva Štefanka-revers Káva Žerotínka-arch Káva Žerotínka-revers Betlém Prace 1937-arch Betlém Prace 1937-arch Kulíkův betlém-arch Kulíkův betlém-revers

Krabičky Hellada Krabičky Hellada Součkův betlém Součkův betlém
Krabičky Hellada Krabičky Hellada (Karas) Součkův betlém Součkův betlém (Karas)
Krabičky Hellada-arch Krabičky Hellada-arch Součkův betlém-arch Součkův betlém
Krabičky Hellada-figurky Krabičky Hellada-krabičky Součkův betlém-arch Součkův betlém-arch


© 2013 Vladimír Plecháč, GComp